‘In mijn 29-jarige loopbaan als gevangenbewaarder ben ik geslagen, geschopt, gestoken en zelfs een keer kort gegijzeld.’
Doe mee, laat van je horen
Een op de drie werknemers met een publieke taak krijgt te maken met scheldpartijen, intimidatie of fysiek geweld. Onacceptabel, vinden wij. Agressie een geweld op de werkvloer leidt tot minder werkplezier, meer stress, geeft psychische klachten en kan leiden tot ziekteverzuim. Daarom willen we dat de huidige wetgeving wordt aangescherpt. Onze eisen:
- Verplicht werkgevers om goede preventieve maatregelen te treffen
- Verplicht werkgevers om namens hun werknemers aangifte te doen
- Zo voorkomen we agressie en geweld op de werkvloer en laten we, als dat wel gebeurt, de slachtoffers niet in de kou staan.
Deze site is vooral voor jou. Van jou willen we graag weten hoe jij over dit thema denkt en vooral, wat volgens jou mogelijke oplossingen kunnen zijn.
Hoe kunnen we agressie en geweld ten opzichte van werknemers met een publieke taak voorkomen? En hoe bieden we slachtoffers (en hun familieleden) een betere bescherming? Of je nou werkt in zorg & welzijn of als leraar, PIW’er, belastingambtenaar of buschauffeur: laat van je horen! Deel je ideeën met ons via onderstaand formulier. Dat mag ook anoniem. Jouw input nemen wij mee in vervolgstappen!
Hoe denk jij dat we agressie op de werkvloer kunnen stoppen?
Poll:


Wat kun je doen als je te maken hebt (gehad) met agressie of geweld op de werkvloer?
-
Meld het incident bij je werkgever
-
Verzamel bewijs, bijvoorbeeld getuigenverklaringen, foto’s
-
Doe aangifte bij de politie / Laat je werkgever namens jou aangifte bij de politie doen
-
Verhaal de schade op de dader
-
Vraag om nazorg
-
Laat je werkgever maatregelen nemen om geweldsincidenten te voorkomen
-
Deel je ervaring met collega’s
Hulp nodig?
CNV-leden die te maken hebben (gehad) met geweld of intimidatie op de werkvloer, staan we ook op individuele basis bij. Zo kunnen CNV-leden een beroep doen op hulp van onze juridische adviseurs. Wij zitten voor je klaar.

“Een geweldsincident hakt er altijd in, zowel bij het slachtoffer als bij zijn/haar familie. Het is een krachtig signaal naar je werknemers toe als je als werkgever de aangifte van een geweldsincident op je neemt. Op die manier laat je als werkgever zien dat je agressie en geweld niet tolereert en blijft een slachtoffer meer in de luwte, terwijl de dader toch zijn verdiende loon krijgt.”
Patrick Fey, voorzitter van CNV Overheid & Publieke Diensten