Agressie en geweld op het werk, het kan ons allemaal overkomen. Het is daarmee ook een probleem van ons allemaal. Politiek, werkgevers, vakbonden, het staat bij de sociale partners hoog op de agenda. Maar het gaat om medewerkers op de werkvloer, in de praktijk. Het gaat over jou. Daarom willen wij juist ook van JOU horen, hoe denk jij dat we agressie en geweld op het werk kunnen voorkomen?
Op deze site laten we jou aan het woord.

‘In mijn 29-jarige loopbaan als gevangenbewaarder ben ik geslagen, geschopt, gestoken en zelfs een keer kort gegijzeld.’

Doe mee, laat van je horen

Een op de drie werknemers met een publieke taak krijgt te maken met scheldpartijen, intimidatie of fysiek geweld. Onacceptabel, vinden wij. Agressie een geweld op de werkvloer leidt tot minder werkplezier, meer stress, geeft psychische klachten en kan leiden tot ziekteverzuim. Daarom willen we dat de huidige wetgeving wordt aangescherpt. Onze eisen:

  • Verplicht werkgevers om goede preventieve maatregelen te treffen
  • Verplicht werkgevers om namens hun werknemers aangifte te doen
  • Zo voorkomen we agressie en geweld op de werkvloer en laten we, als dat wel gebeurt, de slachtoffers niet in de kou staan.

Deze site is vooral voor jou. Van jou willen we graag weten hoe jij over dit thema denkt en vooral, wat volgens jou mogelijke oplossingen kunnen zijn.

Hoe kunnen we agressie en geweld ten opzichte van werknemers met een publieke taak voorkomen? En hoe bieden we slachtoffers (en hun familieleden) een betere bescherming? Of je nou werkt in zorg & welzijn of als leraar, PIW’er, belastingambtenaar of buschauffeur: laat van je horen! Deel je ideeën met ons via onderstaand formulier. Dat mag ook anoniem. Jouw input nemen wij mee in vervolgstappen!

Hoe denk jij dat we agressie op de werkvloer kunnen stoppen?

Deel hier jouw suggestie

 
 
 
 
 
 
• Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
• Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
• Je bericht wordt zichtbaar na moderatie.
9 berichten.
Henry van der Burgh uit Dordrecht schreef op 25 april 2018 om 11:02:
Wij zijn vorig jaar begonnen om de focus te leggen op onze dienstverlening aan de klant. Dit heeft geleid tot een afname in agressie incidenten met meer dan 70%. In plaats van de nadruk te leggen op de vraag "wat kunnen wij doen wanneer agressie heeft plaatsgevonden?" leggen wij meer de nadruk op "wat kunnen wij doen om agressie te voorkomen?". Daarbij horen vragen als "wat hebben onze klanten nodig?" en Wat hebben onze medewerkers nodig?". Deze aanpak wordt ook gedeeld door de Divosa en het A&O fonds. Wij bieden binnen de Sociale Dienst nu onze klanten een kop cappuchino... Lees verder
Wij zijn vorig jaar begonnen om de focus te leggen op onze dienstverlening aan de klant. Dit heeft geleid tot een afname in agressie incidenten met meer dan 70%. In plaats van de nadruk te leggen op de vraag "wat kunnen wij doen wanneer agressie heeft plaatsgevonden?" leggen wij meer de nadruk op "wat kunnen wij doen om agressie te voorkomen?". Daarbij horen vragen als "wat hebben onze klanten nodig?" en Wat hebben onze medewerkers nodig?". Deze aanpak wordt ook gedeeld door de Divosa en het A&O fonds. Wij bieden binnen de Sociale Dienst nu onze klanten een kop cappuchino met een glimlach en een warm welkom. Niet als aangeleerd kunstje, maar vanuit oprechte intenties. Dit werkt veel beter dan alle programma's die achteraf reageren op agressie incidenten. Voorkomen is voor alle partijen beter dan genezen... Zowel de klant als de medewerker voelt zich hier over het algemeen veel beter onder.
Rob uit Oostkapelle schreef op 16 april 2018 om 21:35:
Veel organisaties hebben hier in het kader van de Arbo-wet een procedure voor. Zorg dat je die kent en handel daarnaar,dan past het ook beter in het (oreventie)beleid! Is er -nog -geen procedure? Wend je tot de preventiemedewerker of Arbo-dienst!
Veel organisaties hebben hier in het kader van de Arbo-wet een procedure voor. Zorg dat je die kent en handel daarnaar,dan past het ook beter in het (oreventie)beleid! Is er -nog -geen procedure? Wend je tot de preventiemedewerker of Arbo-dienst!
Louise weltings uit Silvolde schreef op 31 maart 2018 om 16:39:
We werken met 2 collega's op 10 kinderen met uiteenlopende problematiek. Jaren geleden op last van inspectie om veiligheid te garanderen moesten we 3 op 8 gaan werken. Nu zijn we van het justitiële kader af en werken we weer 2 op 10. Het is in de jeugdzorg + niet minder heftig. Ook het 4 ogen beleid is op deze manier niet toepasbaar. Voor de veiligheid van medewerkers en kinderen zou je echt weer naar 3 op 8 moeten. Op zijn minst 3 op 10. Qua agressie maken we van alles mee. Steekincidenten/wapens Andrr fysiek geweld. Collega's met zelfs blijvend... Lees verder
We werken met 2 collega's op 10 kinderen met uiteenlopende problematiek. Jaren geleden op last van inspectie om veiligheid te garanderen moesten we 3 op 8 gaan werken. Nu zijn we van het justitiële kader af en werken we weer 2 op 10. Het is in de jeugdzorg + niet minder heftig. Ook het 4 ogen beleid is op deze manier niet toepasbaar. Voor de veiligheid van medewerkers en kinderen zou je echt weer naar 3 op 8 moeten. Op zijn minst 3 op 10. Qua agressie maken we van alles mee. Steekincidenten/wapens Andrr fysiek geweld. Collega's met zelfs blijvend letsel. Je kan niet alles voorkomen maar het kan nog fors omlaag.
Ilse schreef op 28 maart 2018 om 11:18:
Fijn dat "wij" zelf ook kunnen meedenken hier! Ik denk dat daders van agressie en/of intimidatie geen idee hebben van wat ze aanrichten. Ik vind dat straffen minimaal verdubbeld mogen worden. Ook met snelrecht. Gelijk van straat halen bij incidenten. Daarover heen flink beboeten. Ook de ouders als daders minderjarig zijn.
Fijn dat "wij" zelf ook kunnen meedenken hier! Ik denk dat daders van agressie en/of intimidatie geen idee hebben van wat ze aanrichten. Ik vind dat straffen minimaal verdubbeld mogen worden. Ook met snelrecht. Gelijk van straat halen bij incidenten. Daarover heen flink beboeten. Ook de ouders als daders minderjarig zijn.

Poll:

Werkgevers moeten verplicht worden om namens hun werknemer aangifte te doen

Laden ... Laden ...

Er is snel krachtigere Nederlandse en Europese wetgeving nodig om werknemers te beschermen tegen agressie en geweld

Laden ... Laden ...

Wat kun je doen als je te maken hebt (gehad) met agressie of geweld op de werkvloer?

  • Meld het incident bij je werkgever
  • Verzamel bewijs, bijvoorbeeld getuigenverklaringen, foto’s
  • Doe aangifte bij de politie / Laat je werkgever namens jou aangifte bij de politie doen
  • Verhaal de schade op de dader
  • Vraag om nazorg
  • Laat je werkgever maatregelen nemen om geweldsincidenten te voorkomen
  • Deel je ervaring met collega’s

Hulp nodig?

CNV-leden die te maken hebben (gehad) met geweld of intimidatie op de werkvloer, staan we ook op individuele basis bij. Zo kunnen CNV-leden een beroep doen op hulp van onze juridische adviseurs. Wij zitten voor je klaar.

“Helaas krijgt CNV Onderwijs meldingen van onderwijspersoneel die te maken hebben met geweldsincidenten. Dit is niet alleen een heftige situatie, maar leidt soms zelfs tot ingrijpende beslissingen. De afgelopen tijd zagen we verschillende voorbeelden waarbij de schoolleiding direct overging tot schorsing. CNV vindt dat de werkgever eerst achter haar eigen personeel moet staan. Natuurlijk moet dan snel, secuur en goed onderzoek worden gedaan wat er exact is voorgevallen. En pas daarna kan er gesproken worden over een sanctie richting leerling, student of  medewerker. Het is de omgekeerde wereld dat eerst de medewerker de schuld krijgt om pas daarna uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Dit moet snel anders.”

Loek Schueler, voorzitter CNV Onderwijs

“Een geweldsincident hakt er altijd in, zowel bij het slachtoffer als bij zijn/haar familie. Het is een krachtig signaal naar je werknemers toe als je als werkgever de aangifte van een geweldsincident op je neemt. Op die manier laat je als werkgever zien dat je agressie en geweld niet tolereert en blijft een slachtoffer meer in de luwte, terwijl de dader toch zijn verdiende loon krijgt.”

Patrick Fey, voorzitter van CNV Overheid & Publieke Diensten

Deel deze pagina

Menu